Wat krijg je nou zoal op je bord als corporate copywriter? – deel 3

Als corporate copywriter houd ik me voornamelijk bezig met het helpen ontwikkelen van kernverhaal van merken en organisaties. Dat helpt bedrijven verder, in termen van scherper positioneren en een sterker corporate verhaal op de website, wat dat betreft dus job done. Nadeel is dat de exponenten van die projecten vaak beperkt blijven tot verhaal, missie, visie, manifest en gelikte corporate presentatie.  Dat zijn geen zaken die je lekker kunt showen in een portfolio. Maar het fundamentele karakter van corporate copywriting trekt de laatste jaren wel meer opdrachtgevers naar me toe die er samen met mij ook een creatief verlengstuk aan willen geven. Om een idee te geven waar dat in kan resulteren, een aantal posts over beknopt omschreven cases, waarin ook iets te bekijken valt in plaats van te lezen.

DEEL 3: THE HUBLER. EXECUTIVE HITCHHIKING VOOR TOPBESTUURDERS IN NEDERLAND.

Freelance copywriters hebben geen concurrenten, maar louter collega’s. We gunnen elkaar werk waar we toevallig geen tijd voor hebben of waarvan we vinden dat er gezien het onderwerp iemand anders in ons netwerk gewoon beter geschikt is. Als liefhebber zeg ik doorgaans nergens ‘nee’ tegen; het werk is te leuk en als je maar wilt, vind je altijd overal tijd voor. Maar het overkwam me toen Herbert van Hoogdalem me mailde of ik kon helpen met een volgende ad voor The Hubler, een vrij bijzondere klant van hem. De deadline was echter dermate kort en mijn eigen workload zo vol dat ik echt niet zag hoe ik daar de tijd voor kon maken om het optimaal te kunnen doen.  Dus sorry, sorry, sorry Herbert.  Hoe leuk was het dan ook dat hij een paar weken later opnieuw in de mail hing met hetzelfde verzoek – en deze keer was er meer tijd en had ik ook juist van alles afgerond. Kom maar op, Herbert, kon ik deze keer zeggen en graag ook. Dat we daar allebei even geweldig blij mee waren,  zegt iets over hoe we ons vak beleven.

Het ging om een follow-up van wat Herbert, samen met ,Vincent Pieterse, een van Nederlandse meest gerenommeerde top executive coaches een goed jaar daarvoor in gang hadden gezet. Een uniek en onderscheidend coaching concept, dat er in de kern op neer komt dat Vincent op de achterbank van de bedrijfslimousine meelift en in die rust, rijdend door het land, zijn gesprekken voert met CEO’s en andere topbestuurders. Het hele idee was losjes gebaseerd op het verhaal van Ludovic Hubler, een Fransman die volledig liftend de wereld over reisde en eindeloos veel gesprekken voerde met mensen die hij tegenkwam.

Het concept werd in een 1/1 long copy pagina in het Financieel Dagblad geïntroduceerd en het bleek een schot in de roos. De Corona pandemie gooide weliswaar nog wat zand in de motor, maar de boekingen bleven desalniettemin gestaag binnenkomen. Omdat Vincent ook maar een mens is, was het moment om The Hubler uit te breiden met meer  executive coaches nu al daar. En als grote liefhebber van fraaie auto’s leek het hem ook wel aardig om een eigen limousine aan de dienstverlening toe te voegen.  Dat moest allemaal opnieuw in een zelfde 1/1 pagina verteld worden en ook was de website toe aan actualisatie van design en copy. Opnieuw een project waarin ik me een specifieke tone of voice voor eigen moest maken, zoals eerder voor Zeeman (zie: deel 2), maar het grote voordeel van veel ervaring is dat je daar toch wel snel in zit. Het werd de advertentie hieronder, ook weer long copy en de website copy was al even plezierig om in dezelfde stijl verder te brengen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: