cases/werk

In mijn benadering van projecten hanteer ik in grote lijnen deze uitgangspunten:

  • Er zijn geen kleine of grote projecten, er zijn alleen projecten om alles uit te halen wat erin zit.
  • Corporate copywriting is co-creatie. De kern van de zaak komt alleen bloot te liggen als je aan beide kanten bereid bent voor het scherpst mogelijke resultaat te gaan. 
  • Er gaat altijd meer tijd zitten in een samenwerking dan redelijkerwijs te factureren valt. Door te werken op basis van een fixed fee vooraf is de weg vrij om te blijven werken aan alles wat het eindresultaat nog verder ten goede komt.
  • Op corporate niveau gaat het regelmatig om uitwisseling van vertrouwelijke of marktgevoelige informatie. Discretie en betrouwbaarheid maken daarom standaard deel uit van mijn samenwerking met opdrachtgevers.

Hieronder een kleine greep uit werk dat een beeld geeft van mijn creativiteit en ervaring.  Meer werk, met name TV- en radiowerk uit mijn lange reclameloopbaan, vindt u hier op Vimeo. Voor een kennismakingsgesprek, beschikbaarheid of begroting ben ik altijd te bereiken. Bel+39 329 0174 950 of mail me om contact op te nemen en een kennismakingsgesprek opZoom.  

Nieuw: Groen & Boothman – website manifest

Corporate copywriting is co-creatie. Dit project is er een extreem goed voorbeeld van. Hanno Groen en Joanna Boothman bouwden onafhankelijk van elkaar een reputatie op als innovatieve product designers. Sinds 2019 vormen ze samen het designbureau Groen & Boothman. Op de website vertelde hun portfolio visueel al veel over hun benadering van design.

Echter, in woorden moest het een heel stuk helderder kunnen dan wat ze zelf op papier kregen, vonden ze. Het leidde tot intensief over-en-weer contact via Zoom en Skype. Inspirerende gesprekken over wat product design in de kern moet doen en de betekenis die het heeft voor het leven van ons allemaal. “Fantastisch design geeft het leven een lift”, zeiden we op een gegeven moment.

Die bleef hangen. Uit een viertal conceptrichtingen kozen we daarna unaniem voor “Designing for a life less ordinary’. De copy, bestemd als intro voor de website, kreeg het karakter van een manifest:

“Whatever we do, we don’t do ordinary.”

When we decided to team up and start Groen & Boothman, we didn’t have to think very hard to agree about our purpose. 

There is too much of ordinary in life already. It’s the extraordinary that makes life exciting. 

The beautiful, cleverly designed extraordinary. The things that break the mould, stretch the imagination and enrich people’s lives.

The extraordinary things that are invariably more succesfull precisely because of that.

These things are too rare. They shouldn’t be. There need to be more of them.

That is why we’re out here. It’s the very reason why we became designers in the first place and why we joined forces together, as a synergy of hybrid backgrounds.

Fusing years of experience with 4th industrial revolution technology. Combining generative design with animation techniques. Freeing us to re-think, re-invent and take product design to the next level, far removed from the ordinary.

Adding extroardinary value to your brand. Adding extraordinary pleasure to people’s lives.  That is our story. Have a look at our portfolio, or call us for a chat & a presentation. Let’s see how we can create a life less ordinary together.

Kinetic Consultancy – corporate copyredactie

Kinetic Consultancy specialiseert zich in advisering  van grote spelers binnen high-traffic sectoren. Het bureau is met name bijzonder goed ingevoerd in de luchtvaartindustrie en meer bepaald de luchthavenwereld. Dat hier de klap door het Corona Covid-19 virus enorm is, was voor Kinetic aanleiding om het initiatief te nemen een enquete te houden over de toekomst van deze zwaar getroffen sectoren. Een alert, snel en pro-actief initiatief waar veel response op kwam. Mij werd gevraagd om de tekst van het eindrapport een grondige ‘polish’ te geven. Ook dat is een vorm van corporate copywriting, die van pas komt in het geval van zakelijke communicatie die vaak al vastomlijnd is, zoals jaarverslagen of onderzoeksrapportages.

Cover Airports report

1 Kennedy Van der Laan – De Heldere Lijn

Kennedy Van der Laan Advocaten had behoefte aan een scherpere positionering en bredere profilering. De kenmerken voor eigenheid waren er: een prettige bescheidenheid, eenvoud in de omgang, duidelijk richting gevende advisering en zeer compacte rapportering. Wat naast deze professionele competenties opviel was een sterke affiniteit met kunst. 

Werkwijze, karakter, identiteit en die affiniteit met kunst bleken ideaal bij elkaar te passen voor een eigen corporate geluid. “De Heldere Lijn” werd de dragende thematiek van flexibel concept, waarin de fundamentele sterktes verteld worden aan de hand van portretkunst. Het laat de eigen partners, advocaten en medewerkers een centrale rol spelen en dat op een manier die hen letterlijk een uniek eigen gezicht geeft. 

Het concept werd breed uitgewerkt naar een corporate brandfilmde corporate website, print uitingen en zelfs de achterzijde van visitekaartjes.

 
Getekende portretten voor alle key-medewerkers op de website van Kennedy Van der Laan

2 BLOB – Manifest ‘art from oil’

Art from oil: er schuilt veel moois in BLOB.art. Niet alleen de kunst die Miriam Slaats ermee de wereld in brengt, maar ook de diepere en actuele boodschap. Samen met enkele internationale kunstenaars benut ze de aparte schoonheid van olie als aanjager van awareness voor de schaduwzijde ervan, het plastic afval. De kunst is divers, van sculpturen van gerecyclede plastics en kunststoffen tot verbluffende video-art die drijvend plastic tot kunst verheft. Ze benaderde mij met de vraag hoe ze deze BLOB.art beweging meer duiding en houvast zou kunnen geven. Ik ontwikkelde en schreef manifest en brandstory van BLOB.art als inspiratie voor nieuwe ideeën om de wereld beter en vaker over plastics te laten nadenken.

3. Univé

Univé is een coöperatieve Nederlandse verzekeraar, opererend zonder winstoogmerk. Samen met hen definieerde ik het kernverhaal ‘Onbaatzuchtig’ dat vertaald werd naar de TV-campagne‘Niet voor jezelf leven’.Wat begon als een briefing ‘doe iets met Marco Borsato, omdat we zijn film sponsoren’ kreeg zo een breder verhaal dat intern en extern verder werd ingevuld. Ik schreef de corporate story en een manifest voor interne doeleinden en ontwikkelde en begeleidde de radio- en TV-campagne.

thumbnail Unive

4. Europcar

Europcar wilde zich meer positioneren als aanbieder van mobiliteitsoplossingen dan als autoverhuurder pur sang. Binnen de internationale merkparaplu was er in Nederland ruimte om dat in eigen communicatie te laten zien. Daar was nog geen concept voor, wel was er een sponsordeal met Ilse de Lange. Het zou dus leuk en handig zijn als zij een rol zou kunnen spelen in de communicatie. Ik vertaalde de positionering naar het kernverhaal ‘vrijheid’ en ontwikkelde deze commercial waarin die belofte vorm en inhoud werd gegeven, mét Ilse de Lange, te paard en in de soundtrack

Thumbnail Europcar

5. Ministerie van Verkeer – ….., daar kun je mee thuis komen

Het Ministerie van Verkeer heeft veel uiteenlopende boodschappen te vertellen, die ieder voor zich van doen hebben met de verkeersveiligheid. Om dat aan elkaar te verbinden werd gezocht naar een eigen, herkenbare lijn, waarin de centrale gedachte van veiligheid in het verkeer benadrukt kon worden. Freelance werkend bij bureau Roorda schreef ik op een stukje papier ‘Daar kun je mee thuiskomen’– en dat konden we inderdaad bij het ministerie. Dat is inmiddels jaren geleden, maar de regel leeft nog altijd als relevant verbindende rode draad.

Thumbnail Ministerie

6 Goldwell – spraakmakende haarverzorging

Goldwell richt zich nu op de wereld van hairstylisten, maar was ooit een relatief klein, zeer kwalitatief merk haarverzorging. Het werd alleen gedistribueerd bij de betere dameskappers. Om het merk meer zichtbaarheid te geven dan louter daar, ontwikkelden we een printbenadering in glossy magazines. Bescheiden budget, dus het mocht best iets confronterend, zei de opdrachtgever. ‘Dood door schuld’ was de eerste uiting – dat leverde inderdaad veel nieuwe gespreksstof op bij de Goldwell kappers en aanzienlijk meer merkbekendheid bij de glossy lezeressen. En het bracht uiteindelijk ook een ADCN Bekroning. Persoonlijk vind ik het nog altijd een campagne zoals die ook vandaag nog gemaakt zou kunnen worden. Clean, inhoudelijk, afwijkend en onderscheidend, op basis van de identiteit van het merk. 

Genoeg gezien en geinteresseerd genoeg geraakt om kennis te maken? Bel +39 329 0174 950 of mail naar vanderwijk@icloud.com voor contact en een kennismakingsgesprek via Zoom