Over mij

Peter van der Wijk, corporate copywriter.

Aan ervaring geen gebrek, zie het overzicht hieronder of mijn LinkedIn profiel. Aan plezier ook nog altijd niet en dat zal tot aan het einde toe zo blijven. Dit vak is te leuk, te boeiend, te verdiepend, te inspirerend en te verrassend om er ooit mee te stoppen. De laatste pakweg 10 jaar heb ik me getransformeerd van allround creative concept en copy ontwikkelaar tot corporate copywriter. Wat is het verschil? Ik leg me nu toe op het helpen ontwikkelen en (her)definiëren van missie, visie en kernverhalen voor corporate doeleinden. Met eventueel de creatieve vertaling naar corporate communicatie en content er achteraan.

Ik ben deze weg ingeslagen nadat ik zomaar ineens door een uitgever gevraagd werd of ik een boekje voor hem kon schrijven over ‘Corporate Storytelling’. Of ik daar verstand van had. ‘Zodra ik het geschreven heb, wel’, zei ik voor de grap. Maar het boekje kwam er. Daarna ben ik mij verder gaan verdiepen in nut en noodzaak van een afgebakend merk- en bedrijfsverhaal als anker voor houding, gedrag, positionering en communicatie. De timing had niet beter kunnen zijn. De vraag ‘Wat is ons verhaal eigenlijk’ begon destijds in steeds meer bestuurs- en directiekamers te spelen en tot mijn verbazing landden niet de minste namen op mijn werktafel. NS, Nationale Nederlanden, T-Mobile, Univé, Greenpeace, onlangs nog Grolsch, om er een klein aantal te noemen en daarnaast een hele trits aan groter en kleiner MKB, start-ups, NGO’s gemeentelijke organisaties, ziekenhuizen en andere zorg verlenende instellingen.

Hoe ik werk

Over het algemeen alleen, maar de laatste jaren pak ik regelmatig projecten op in samenwerking met positionerings- en merkstratege Sabine van der Velden. Wanneer het op creatief werk en uitvoering van concepten aankomt zorg ik voor een fit-for-purpose samengesteld team van designers, art directors, filmers, enz. Dat zijn altijd de best of the best, mensen uit mijn netwerk waarvan ik weet dat ze de job fantastisch kunnen doen en vooral  ook hartstochtelijk graag willen doen.

Als ik een vraag voor een project krijg, dan volgt een kennismaking en een intake van wat er aan vragen leeft. Daar kom ik op terug met een meestal vrij uitgebreid feedback document, een zeer duidelijk stappenplan tav deliverables en een fixed fee begroting – een bedrag waarvoor ik het project aanneem en dat gegarandeerd zonder vervelende achteraf uurtjes-factuurtjes blijft. Het criterium is eenvoudig: het werk is pas gedaan als we allemaal vinden dat het top is.  Daarbij vertrouw ik op redelijkheid bij opdrachtgevers voor wat betreft rondes van aanscherping en het blijkt dat die er vrijwel altijd is.

Inmiddels woon en werk ik sinds 2012 op Italiaanse bodem, meer bepaald vanaf een klein heuveltje buiten een even klein dorpje in de Piemonte – omdat het kan. Zoom, WhatsApp, Teams, mail en bellen, er is geen reden om binnen Nederland heen en weer in files te staan om elkaar te zien en te begrijpen. Het werkt efficiënt, effectief en de rust waarin ik hier werk zie ik in ieder geval zelf terug in de kwaliteit van het werk en als ik op de blije reacties mag afgaan geldt dat ook voor opdrachtgevers.

Mocht er een project zijn waar je vragen  over hebt: aarzel niet, mail of bel met wat je weten wilt, je zit nergens aan vast.

Een lange loopbaan in kort bestek.

Radio & TV-showreel: www.vimeo.com/petervanderwijk

LinkedIn: http://linkd.in/9GsQG7

Career:

1976

1977

1980

1983

1985

1986

1988

1990

1993

2001 – 2012

2012 – …….

Baas & van Haastrecht, Rotterdam

Avon Cosmetics, London

Hansnel, Dordrecht

TBWA, Amsterdam

Young & Rubicam, Amsterdam

KVH/GGK, Amsterdam

PPGHT/JWT, Amsterdam

Lowe Kuiper & Schouten, A’dam

Bruns van der Wijk (founding partner) , Amsterdam

Antwerpen, freelance concept/copy

Italy, freelance corporate copywriter

Bekroningen: 5x ADCN Gold, ADCN Copyprijs, Silver Lion, 7 Epica’s, Dutch DM Award, Esprix Award, New York Festival Silver en talloze nationale en internationale nominaties en diploma’s.

Ervaring met merken en bedrijven:  Toyota, ABN AMRO, Postbank, Aegon, RVS, Sony, Philips, KPN, Ericsson, Ahrend, BMW, Mercedes-Benz, Mazda, Red Band, Verkade, Peijnenburg, Campari, Chocomel, Fristi, Fanta, Campina Melkunie, Sourcy, Grolsch, BelCompany, BASE, Douwe Egberts, Siemens, Univé, Grolsch, Kennedy Van der Laan advocaten, DMN-WESTINGHOUSE e.v.a.

Kracht: corporate copywriting, corporate conceptontwikkeling

Gesproken talen: Nederlands, Engels, Italiaans

Schrijftalen: Nederlands, Engels.

Publicaties:

  • ‘Corporate Storytelling, the value of consistency’’, uitgegeven door Haystack, Zaltbommel.
  • ‘Alles is reclame’, bundeling van columns over merken, mensen & marketing

* Een serie boeken over merkcommunicatie als ghostwriter voor een Antwerpse marketing ondernemer